Cand se Spala Rufe dupa Paste?

Perioada de dinainte de Paste si de dupa Paste este o perioada plina de zile in care activitatile casnice nu sunt permise, in special spalarea hainelor. Saptamana Luminata, asa cum este numita si saptamna care succede ziua de Paste, este si ea o saptamana foarte importanta pentru credinciosi.

Cand poti Spala in Saptamana Luminata?

Saptamana Luminata este saptamana care urmeaza dupa Sarbatoarea Pastelui, aceasta dureaza timp de 5 zile si se termina cu Sarbatoarea Rusaliilor. Aceasta este numita Saptamana Luminata fiindca are legatura cu un obicei din vechile timpuri, cand Botezul era facut in noaptea de Pasti. Cei care erau Botezati in noaptea de Pasti, erau numiti “luminati” si purtau straie albe toata saptamana dupa Paste.

Numele de Luminata este dat de aceste straie albe care erau imbracate de acestia. In a doua zi de Paste si in cea de-a treia zi, aceasta activitate este interzisa, zilele de Luni si Marti fiind insemnate si ele in calendarul crestin-ortodox drept a doua si a treia zi de Paste. Ziua de Mari este cunoscuta si sub numele de Martea Alba, deoarece in aceasta zi nu ai voie sa speli, sa calci sau sa faci curat. O alta superstitie din popor spune ca nu este bine sa faci baie pe cap in aceasta zi, deoarece parul tau poate sa albeasca.

Saptamana Luminata – Poti Spala Miercuri si Joi

In Saptamana Luminata, credinciosilor le este permis sa spele haine in zilele de de Miercuri si Joi, aceste zile nefiind insemnate in calendar cu cruce rosie, ci cu cruce neagra. Cand o zi este marcata in calendar cu cruce rosie, aceasta zi este o zi de sarbatoare sfanta, in care credinciosii nu trebuie sa desfasoare activitati casnice sau munca de vreun fel. Vinerea, in Saptamana Luminata, este o sarbatoare foarte importanta pentru credinciosi, aceasta fiind Izvorul Tamaduirii. In aceasta zi, la biserica, se sfinteste Agheasma Mica, iar credinciosii sunt bineveniti sa ia pentru casele lor si sa se folosească de ea de-a lungul anului, atunci cand au nevoie.

In Vinerea Luminata, femeile nu au voie sa spele hainele, sa le calce sau sa coasa, deoarece treburile acestea de sunt savarsite in aceasta zi sau in alte zile de sarbatoare, nu se vor termina niciodata si nici nu se va alege nimic bun de ele. Aceasta zi de Vineri, numita si Vinerea Luminata, este opusul Vinerii Mari, deoarece in aceasta zi se sarbatoreste apa datatoare de viata si cea care vindeca bolnavii de multe boli. Se spune ca Maica Domnului a construit o fantana care avea apa doar in Vinerea Scumpa, asa cum mai este numita Vinerea Luminata.

De aceea, crdinciosii care sufera de boli, se pot vindeca cu aceasta apa sfintita, ea mai fiind numita si apa datatoare de viata. O alta zi din Saptamana Luminata in care nu este indicat ca hainele sa fie spalate, este Sambata Luminata. In aceasta zi, nu se fac munci agricole, nu se face curat si alte treburi casnice. Credinciosii nu au voie sa ingenuncheze sau sa faca matanii, ci doare sa se roage.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.