Ce inseamna Uscator cu Pompa de Caldura?

Vrei sa economisesti mai multa energie electrica in casa ta, dar nu stii de unde sa incepi? Poate ar trebui sa te uiti la rufele tale, mai ales daca folosesti un uscator de rufe. Uscatorul traditional cu aerisire este un aparat simplu, dar care consuma ceva mai multa energie, asa ca atunci cand va veni timpul sa-l inlocuiesti pe cel vechi, s-ar putea sa vrei sa iei in calcul un model de uscator cu pompa de caldura.

Specialistii nostri ti-au pregatit principalele motive pentru care astfel de produs nu trebuie sa lipseasca din gospodaria ta.

Ce este un Uscator cu Pompa de Caldura?

Uscatoarele cu pompa de caldura folosesc tehnologia schimbului de caldura si sunt semnificativ mai eficiente din punct de vedere energetic decat uscatoarele ventilate sau cu condensator.

In timp ce toate uscatoarele de rufe functioneaza prin suflarea aerului cald prin rufele umede, uscatoarele cu pompa de caldura folosesc o tehnologie diferita in comparatie cu uscatoarele cu aerisire (sau chiar cu condensator), iar daca te gandesti la un astfel de produs, exista cateva lucruri de luat in considerare.

Cum functioneaza un Uscator de Rufe cu Pompa de Caldura?

Uscatoarele cu pompa de caldura incorporeaza o multime de componente si mai multe tehnologii sofisticate diferite pentru a le oferi acea eficienta energetica, precum si un pret ridicat. O tehnologie pe care o vei gasi intr-un uscator cu pompa de caldura (similara cu cea de la frigider sau aer conditionat) este agentul frigorific.

Care este rolul acestuia? – Trebuie sa fiarba si apoi sa se condenseze la temperaturi si presiuni specifice, fiind parte integranta a functiei unei pompe de caldura.

Agentul frigorific utilizat in uscatorul de rufe cu pompa de caldura, tetrafluoretanul sau R134A, este neinflamabil si nu epuizeaza stratul de ozon, dar trebuie sa fii atent atunci cand lucrezi cu acesta sau reciclezi un uscator cu pompa de caldura. Singurul gaz folosit intr-un uscator ventilat este aerul.

Cata energie foloseste un astfel de Uscator?

Cel mai bun argument in favoarea uscatoarelor cu pompa de caldura este eficienta energetica. Acestea folosesc aproximativ o treime din energia unui uscator conventional cu aerisire, ceea ce are un impact mare asupra facturii de energie.

Desigur, reversul este, de asemenea, adevarat – uscatoarele cu pompa de caldura sunt scumpe, iar daca utilizezi rar uscatorul, atunci nu vei recupera cheltuiala initiala prin economii de energie.

Prin urmare, ia in considerare cat de mult de folosesti de un astfel de produs si costul total de proprietate (pretul de achizitie), dar si costurile de functionare, inainte de a decide ce tehnologie de uscator sa alegi pentru gospodaria ta.

Cat dureaza ciclul unui Uscator cu Pompa de Caldura?

Uscatoarele cu pompa de caldura nu pot obtine aerul la fel de fierbinte ca in cazul celor cu aerisire. Insa temperaturile mai scazute tind sa fie mai blande cu hainele tale, asa ca, in combinatie cu tehnologia de uscare cu senzor, inseamna ca sosetele nu vor iesi crocante si usturate din cauza uscarii excesive.

Acestea fiind spuse, va dura mai mult sa iti usuci rufele – 241 de minute in medie pentru o incarcare completa, comparativ cu 167 de minute in cazul uscatoarelor cu aerisire. Inca nu este atat de lung ca ciclul de uscare al unei masini de spalat cu uscator combinat, care poate dura pana la 6,5 ​​ore, dar este o consideratie importanta in cazul in care pui la uscat mai multe incarcaturi de haine pe zi.

Deoarece uscatoarele cu pompa de caldura sunt mai complexe decat uscatoarele cu aerisire, este posibil sa iti ofere o gama larga de programe, cum ar fi cel pentru hainele de lana, imbracaminte sport sau pentru functiile de calcat/uscat.

Uscatoarele cu Pompa de Caldura au tehnologia bazata pe Rulare inversa?

Uscatoarele cu pompa de caldura folosesc de obicei acelasi motor pentru a antrena tamburul si ventilatorul, ceea ce face dificila permiterea rasturnarii inverse. Acest lucru se datoreaza faptului ca inversarea rotatiei tamburului ar inversa si ventilatorul, impingand aerul cald inapoi prin uscator (potential deteriorandu-l) si sufland aer rece pe haine.

Fara aceasta tehnologie, articolele mari, precum cearsafurile si prosoapele, se pot transforma intr-o minge, fara a se usca corespunzator. Producatorii incearca sa rezolve aceasta problema inversand tamburul pentru perioade scurte – sa zicem, 30 sau 90 de secunde – in incercarea de a-si descurca continutul, dar acest lucru poate sa nu fie suficient si poate fi necesar sa intorci rufele manual la jumatatea ciclului.

Ce se intampla cu umezeala din Uscatorul de Rufe cu Pompa de Caldura?

Pentru ca hainele umede sa devina uscate, umezeala trebuie sa mearga undeva. Modul in care uscatorul tau se ocupa de acest lucru are un impact mare asupra confortului casei – uscatoarele cu aerisire, dupa cum sugereaza si numele, aerisesc aer cald si umed direct in rufe.

Daca nu ai o ventilatie excelenta, acest lucru poate face rapid sa se simta ca o sauna, iar problema se agraveaza deoarece folosim mai mult uscatoarele in zilele ploioase (umede).

Uscatoarele cu pompa de caldura, pe de alta parte, sunt uscatoare cu condensator. Aceasta inseamna ca umiditatea este colectata intr-un rezervor de apa de la bord in loc sa fie aerisita in camera. Trebuie sa golesti ocazional rezervorul, dar poti folosi aceasta apa si in gradina ta sau poti introduce uscatorul intr-un canal de scurgere.

De ce un astfel de Uscator poate fi o idee buna?

Pentru cei care cauta un uscator de rufe economic, uscatoarele cu pompa de caldura sunt alegerea perfecta. Folosind o temperatura mai scazuta, un uscator cu pompa de caldura economiseste o cantitate semnificativa de energie in comparatie cu modelele cu condensator sau ventilate si va oferi, de asemenea, o protectie mai buna pentru hainele și lenjeria de pat.

Care sunt avantajele unui uscator cu Pompa de caldura?

1. Sunt mai economice

Deoarece tehnologia pompei de caldura utilizeaza acelasi aer care a fost deja incalzit din ciclul anterior, te poti astepta sa platesti mult mai putin pe facturile de electricitate in comparatie cu un uscator de rufe ventilat sau cu condensator.

2. Sunt mai bune pentru mediu

Uscatoarele cu pompa de caldura folosesc mult mai putina energie pentru a iti usca rufele in comparatie cu modelele cu aerisire sau cu condensator. In unele cazuri, aceasta poate fi cu pana la 50% mai mica!

3. Ele ofera o protectie mai buna pentru hainele tale

Uscatoarele cu pompa de caldura usuca rufele tale la o temperatura mai scazuta, ceea ce iti ofera o protectie mai buna si asigura o viata mai lunga a hainelor tale.

4. Le poti pune oriunde vrei

Uscatoarele cu pompa de caldura nu trebuie conectate la apa, asa ca le poti pune unde iti este cel mai convenabil. Uscatoarele de rufe ventilate necesita adesea sa fie conectate la apa sau sa aiba o teava iesita pe fereastra – insa nu vei avea niciodata aceasta problema cu un uscator cu pompa de caldura, deoarece toata umiditatea este stocata intr-un rezervor usor de golit.

Care sunt dezavantajele unui Uscator cu Pompa de Caldura?

1. Costa mai mult

Desi pretul uscatoarelor cu pompa de caldura a scazut in ultimii ani, acestea costa totusi mult mai mult decat celelalte tipuri de uscator de rufe.

2. Usuca hainele mai incet

Deoarece uscatoarele cu pompa de caldura utilizeaza o temperatura de uscare mai scazuta, uscarea incarcaturii va dura putin mai mult. Acest lucru mareste protectia pe care o au rufele tale, dar poate fi incomod in cazul in care aveți nevoie de ceva uscat rapid.

Recomandam sa citesti mai multe despre Avantaje si Dezavantaje in acest articol: Modele de Uscator de Rufe: Avantaje si Dezavantaje

Ce uscator este potrivit pentru tine?

Depinde foarte mult de cat de mult folosesti uscatorul. Daca te folosesti de el zilnic, atunci un uscător cu pompa de caldura va fi calea de urmat. Daca folosesti uscatorul doar ocazional, un model ieftin cu aerisire are mai mult sens financiar. Cat despre intrebarea care este mai bun pentru mediu?

Un uscator cu pompa de caldura bine utilizat este mai eficient din punct de vedere energetic, insa exista mai putine materiale intr-un uscator cu aerisire si multe mai multe dintre ele ușor de reciclat la sfarsitul duratei de viata a electrocasnicului. Iata cateva modele pe care ti le-am pregatit pentru gospodaria ta:

Uscator de Rufe Bosch WTH85203BY, Pompa de Caldura

Caracteristici:

  • Sensitive Drying System: uscare delicata si uniforma datorita tamburului cu structura unica;
  • AutoDry: uscare delicata a tesaturilor cu ajutorul senzorilor de umiditate ce determina cu exactitate gradul de uscare necesar;
  • EasyClean cu A++: uscare foarte eficienta. Cu curatarea usoara a filtrului de condensare;
  • Afisaj cu LED-uri usor de utilizat, cu comenzi tactile si numeroase functii suplimentare, precum pornirea temporizata si durata de timp ramasa;
  • Uscator de rufe ecologic cu cel mai ecologic agent (R290).

Uscator de Rufe Electrolux PerfectCare800 EW8H458B, Pompa de caldura

Caracteristici:

  • Sistemul GentleCare usuca hainele la o temperatura redusa aproape la jumatate fata de uscatoarele conventionale astfel incat acestea nu sunt niciodata expuse la caldura inutila.
  • SensiCare regleaza durata uscarii in functie de nivelul de umezeala din fiecare incarcatura. Economisind timp si energie fara a compromite ingrijirea.
  • DelicateCare regleaza temperatura si miscarea in functie de tesatura pentru a asigura tipul corect de ingrijire. Calitatea hainelor este pastrata.
  • Sistemul SmartSense detecteaza umiditatea fiecarui articol dintr-o incarcatura. Acesta inseamna ca toate hainele sunt uscate uniform si protejate de supraincalzire pentru o exactitate absoluta a uscarii.

Uscator de rufe Arctic DAPLH732PB, Pompa de caldura

Caracteristici:

  • Functia Auto Antisifonare se activeaza automat daca rufele nu sunt scoase din uscator dupa terminarea programului timp de 2 ore. Programul va roti rufele la intervale de 10 minute pentru a preveni sifonarea.
  • Se aprinde indicatorul de avertizare pentru curatarea condensatorului.
  • Unghiul de deschidere de 155°al usii permite accesarea facila a interiorului cuvei.
  • Permite estimarea corecta a timpului de uscare pentru a evita modificarea programului tau zilnic. Vei sti mereu cat timp dureaza programul de uscare ales, si-ti vei putea organiza timpul asa cum doresti!
  • Articole de iarna/Sport: Acest program se utilizeaza pentru hainele din material sintetic, bumbac sau materiale mixte,rezistente la apa (ex. jachetele functionale, pelerine etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA