Cum sa Prepari Balsam de Rufe facut in Casa?

In zilele noastre, foarte multi oameni uita cat de importanta este sanatatea si omit anumite aspecte din vedere, precum utilizarea unui balsam de rufe natural, in detrimentul unui balsam comercial. Lucrurile mici pot insemna foarte mult, iar daca le neglijezi, exista sansa ca, in timp, sa apara unele complicatii medicale la care nu te astepti. Daca iti doresti ca familia ta sa fie cat mai protejata de eventualele efecte toxice ale produselor de spalat rufe din comert, poti alege varianta de a prepara tu, in casa, propriul balsam de rufe din ingrediente naturale. Este un procedeu foarte simplu si confortabil, nefiind nevoie sa depui mult efort si nici sa dai o gramada de bani. Este foarte bine sa gasesti alternative mereu, mai ales daca ai copii mici. Este bine sa ii tii cat mai departe de astfel de balsamuri si detergenti.

Balsam Natural vs Comercial

Balsamul de rufe din comert poate contine substante ce creeaza alergii de tot felul, de la alergii ale pielii, pana la alergii ale mucoaselor interne, in special mucoasa sistemului respirator si a ochilor. Exista posibilitatea ca tu sau membrii familiei tale sa fiti alergici la unul din ingredientele acestora. Inainte de a achizitiona un produs din comert, este bine sa citesti si eticheta lui, pentru a vedea ce substante contine. Daca acesta contine substante cu potential daunator, precum camfor sau cloroform, pune-l inapoi pe raftul magazinului si incearca unul handmade. Balsamurile de rufe pot contine parfum, pentru un plus de prospetime.

Conform studiilor realizate de catre cercetatori, parfumurile contin peste 3000 de substante care pot afecta sanatatea omului, iar acest lucru le poate face toxice si iritante. Balsamurile pot contine de la 50 pana la 200 de substante chimice care pot dauna sanatatii. Chiar daca acestea iti fac hainele mai delicate, le improspateaza cu mirosuri minunate, fac hainele moi si elimina energia statica de pe anumite textile, in spatele lor sta o combinatie de substante nocive ce pot crea multe disfunctii sau afectiuni. De asemenea, in momentul cand iei contact cu aceste substante prin inhalare, acestea se pot depozita in organism, iar, in timp, isi pot face aparitia posibile alergii sau anumite boli (vezi Metafora Picaturii Chinezesti).

Pe de alta parte, daca iti doresti sa stai departe de aceste chimicale, adopta ideea realizarii propriului tau balsam de rufe. iti alegi cu grija ingredientele, in asa fel incat sa nu dauneze in vreun fel organismului tau, studiindu-le cu atentie inainte de a face balsamul, pentru singuranta ta si a familiei tale. Balsamurile de rufe naturale contin ingrediente ce iti pot parfuma hainele in profunzime si, in acelasi timp, sa le si protejeze . acestea pot contine uleiuri esentiale benefice pentru sanatatea ta, dar si a membrilor familiei tale. se cunoaste ca pielea bebelusilor este foarte delicata, iar folosirea unui balsam de rufe natural este o alternativa ideala pentru hainele si pielea lor sensibila.

Astfel de actiuni pot reprezenta un model pentru copiii tai, care, la randul lor, vor invata sa duca o viata cat mai departe de produsele care le pot afecta sanatatea. Balsamurile de rufe facute in casa te ajuta sa economisesti din punct de vedere financiar, deoarece ingredientele folosite sunt ieftine, spre deosebire de cele din comert. Balsamurile chimice pot costa o gramada de bani. astfel, adoptand metoda de a iti face propriile produse acasa, economisesti sume importante.

Ingrediente Nocive

Printre cele mai daunatoare substante pe care balsamurile de rufe le poate contine se numara:

  • Cloroformul – aceasta substanta a fost folosita in medicina drept anestezic, dar, intre timp, s-a constat ca produce aritmie cardiaca, fiind o toxina carinogena ce poate provoca greata si voma;
  • Camformul – este o substanta ce poate fi usor absorbita de piele si poate afecta sistemul nervos; poate provoca convulsii, greata, voma, ameteli si confuzie;
  • Acetatul de benzil – poate cauza cancer pancreatic, iar vaporii sai pot irita pielea, ochii si pot fi absorbiti prin piele;
  • Alcoolul benzilic – poate fi un iritant al cailor respiratorii si poate cauza bronhoconstrictie, mai ales persoanelor asmatice; poate sa apara si hipotensiune arteriala;
  • Limonenul – are efecte carcinogene, iar, pe langa aceste efecte, poate irita pielea si ochii;
  • Linalolul – este un narcotic care afecteaza sistemul nervos central si cel respirator;
  • Ftalatii – studiile au aratat ca ftalatii pot cauza disfunctii hormonale ale glandelor endocrine, in special disfunctii ale glandelor sexuale care se ocupa cu secretia de estrogen si progesteron; in cazul femeilor, ftalatii au un efect deosebit de daunator, si exista posibilitatea dezvoltarii cancerului de san sau a altor afectiuni ale aparatului reproducator;
  • Acetatul de etil – creeaza iritatii la nivel ocular, dureri de cap si dificultati in respiratie;
  • Alfa-terpineol – poate cauza hipotermie, dezechilibre la nivelul sistemului nervos,

Dureri de cap, depresie si anxietate; odata ajuns in plamani, acesta poate duce la formarea edemului pulmonar si la ingreunarea respiratiei.

Persistenta Mirosului

Mirosul placut al balsamurilor de rufe se datoreaza ingredientelor descrise mai sus. acest aspect ii incanta pe oameni sa cumpere astfel de produse. Mirosul placut si proaspat dat rufelor, ofera o stare placuta celora care le poarta, insa, in spatele aromelor imbietoare ale balsamurilor de rufe, se ascund multe aspecte negative. Persistenta mirosului poate crea dificultati de respiratie celor care inhaleaza, alergii ale pielii, chiar si pana la destabilizarea sistemului nervos. aceste mirosuri te pot afecta atat pe tine, cat si pe cei din jur.

Desi balsamurile de rufe sunt facute sa iti protejeze tesaturile hainelor, prelungindu-le durata de viata, acestea au in compozitia lor substante toxice, care nu sunt indicate sanatatii. Acetatul de etil si alfa-terpineolul, desi au un miros placut de parfumuri florale, pot fi inflamabile sau pot cauza probleme de sanatate. Gandeste-te bine inainte de a cumpara un balsam de rufe din comert pentru hainele tale. Desigur, mirosul placut este incomparabil, dar poti sa obtii in casa acelasi miros placut, din ingrediente naturale.

Reactii Alergice

Reactiile alergice reprezinta doar o parte din efectele ce pot aparea in urma folosirii acestor balsamuri de rufe. Pielea este cel mai expus organ, de aceea este necesar sa protejezi cat mai mult aceasta parte din corp. Camforul, de exemplu, este o substanta care se absoarbe foarte bine la nivel cutanat, iar pentru persoanele cu o piele sensibila sau deja expusa anumitor alergii, poate sa inrautateasca starea de sanatate a pielii, crescand pruritul. Pe langa alergii ale pielii, in momentul inhalarii acestor mirosuri, mucoasa tractului respirator poate fi iritata si poate cauza deficiente in respiratie, dar si alte efecte negative asupra celor care au deja probleme cu sistemul respirator. in cazul asmaticilor, nu este indicata folosirea acestor balsamuri de rufe.

Cum sa iti faci Propriul Balsam de Rufe Acasa?

Alege Ingredientele

Alegerea compozitiei balsamului de rufe este cel mai important pas. Trebuie sa alegi cu grija ingredientele pentru balsamul de rufe, astfel incat sa fie pe placul tau si al familiei tale. Gandeste-te ca bugetul nu este o problema cand vine vorba de realizarea acestor balsamuri, deoarece utilizezi ingrediente simple si usor de manuit. Tot ce trebuie sa faci este sa ai grija la cateva aspecte ale etapelor de preparare. Asadar, pentru a prepara propriul balsam de rufe, ai nevoie de:

  • 1 bol de sticla
  • 1 vas pentru Bain-Marie
  • 1 sticla cu capac
  • 30 g acid citric
  • 20 g alcool de 90 grade
  • 40 g apa
  • 30 picaturi ulei esențial de lamaie
  • 30 picaturi ulei esențial de portocala sau de pomelo

Pregateste Amestecul

Pentru inceput, este nevoie sa amesteci in bolul de sticla 40 g de apa (nu ml) si 30 de g acid citric. Vasul pentru Bain-Marie se umpla cu apa si se pune la fiert. Peste vasul acesta se adauga bolul cu amestecul format din apa si acid citric. in acest timp, amesteca usor si lasa focul incet, pentru a evita evaporarea cantitatii de apa sau a acidului citric din compozitie.

Cand amestecul este caldut, adauga uleiurile esentiale de lamaie, portocala si pomelo, alaturi de 20 de g de alcool. ai grija ca amestecul de apa si citrice sa nu fie unul fierbiente, deoarece uleiurile esentiale si alcoolul sunt ingrediente volatile. La o temperatura inalta, se pot evapora si, cu siguranta nu iti doresti un balsam de rufe care sa-si piarda din proprietati.

Depoziteaza Balsamul

inainte de a depozita balsamul de rufe, lasa-l cateva momente sa se raceasca. Daca il vei adauga intr-o sticla de plastic cat timp inca este cald, este posibil ca sticla sa se deformeze. asadar, asteapta putin inainte de a il depozita corespunzator. Nu uita sa folosesti o sticla cu capac, pentru a evita varsarea acestuia.

Bucura-te de Mirosuri 100% Naturale

inainte de fiecare ciclu de spalare, adauga o cantitate potrivita, in sertarul special, din balsamul facut in casa, iar la finalul ciclului de spalare te bucuri de arome de citrice naturale. Hainele tale sunt improspatate natural, iar grijile tale in legatura cu substantele toxice dispar. De asemena, nu te opri doar la cateva arome, incearca sa combini cat mai multe! in acest fel poti sa iti dai seama care sunt cele mai potrivite pentru tine si cei din jurul tau.

Te bucuri de mirosuri naturale, in timp ce tu iti testezi creativitatea si iti respecti sanatatea. in concluzie, daca timpul iti permite, alege sa iti prepari propriul tau balsam de rufe, din ingrediente 100% naturale, pentru a evita nocivitatea produselor din comert si a te bucura in acelasi timp de prospetimea pe care o vei da hainelor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *