In Vinerea Mare se Spala sau Nu se Spala Rufe?

Sarbatoarea Pastelui reprezinta una dintre cele mai importante sarbatorii din Calendarul Ortodox. Invierea Domnului Iisus Hristos vesteste in fiecare an o perioada in care credinciosii tin post timp de 40 de zile, se roaga si respecta traditiile specifice acestei sarbatori pascale. Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, asa cum este numita si de poporul Roman, este cea mai importanta saptamana pentru postul Pastelui. In aceasta saptamana gospodinele au mare grija la treburile casnice si le realizeaza doar in anumite zile ale saptamanii. Spalarea rufelor in Saptamna Mare nu este permisa in toate zilele saptamanii, conform religiei si traditiilor mostenite de la strabuni.

De ce NU se Spala Rufe?

O intrebare comuna este: „In Vinerea Mare se spala sau nu se spala rufe?„. Conform traditiilor poporului Roman, Vinerea Mare este o zi unica in an, in care credinciosii trebuie sa lase de-o parte treburile gospodariei, in special pregatirile pentru sarbatoarea pascala, sa tina post negru si sa mearga la biserica la slujba Prohodului Domnului Iisus Hristos.

Pe langa faptul ca spalarea rufelor este interzisa conform datinilor in aceasta zi, credinciosii se mai bazeaza si pe alte superstitii ce le-au fost transmise din neam in neam de-a lungul timpului. Se spune ca nu este permis inrosirea oualelor pentru Paste, acestea avand ziua de Joi ca si zi destinata acestui lucru. De asemenea, gospodinele nu au voie sa spele rufe, sa coasa sau sa faca curatenie, iar daca ai de gand sa iti schimbi coafura in Vinerea cea Mare, ar fi bine sa te razgandesti, caci este un semn rau vestitor.

Originile acestei Traditii Crestine

Aceste traditii isi au originea in traditiile poporului Roman, mai exact in traditiile legate de Sarbatoarea Pastelui. Sarbatoarea Pastelui, ca si cea a Craciunului, vesteste un moment important din viata Mantuitorului Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, trimis spre a mantui omenirea prin jertfa sa. Datorita jertfei sale fata de poporul credincios, religia ortodoxa, a carei radacinii se afla in aceasta poveste, sarbatoreste an de an invierea acestuia sub numele de Sarbatoarea Pastelui. Pana la Sarbatoarea Pastelui credinciosii au ca indrumare din partea religiei sa tina post, sa se roage, sa se marturiseasca, iar in ultima saptamna a Postului Pastelui sa fie si mai rigurosi, atat cu ei, cat si cu indeplinirea datinilor.

Saptamana Mare se incheia cu ziua de Duminica, zi in care are loc Sarbatoarea Pastelui, acest lucru avand loc in fiecare an, fiind un element important de retinut despre aceasta sarbatoare. Un alt lucru important despre aceasta sarbatoare este ca de-a lungul Saptamanii Patimilor, la biserica, au loc slujbe ce poarta numele de Denii, slujbe la care credinciosii au datoria sa participe, aducand omagiu rastignirii Domnului Iisus. Rastignirea Domnului Iisus Hristos reprezinta un moment foarte important pentru religia crestin-ortodoxa, iar acest moment din fiecare an aduce cu el cateva traditii stravechi.

Se spune ca in aceasta zi pe langa faptul ca nu ai voie sa desfasori treburi casnice, precum spalarea rufelor, este bine sa se tina post negru sau, daca nu, sa se evite mancatul urzicilor si a otetului. In apropierea rastignirii Mantuitorului, acesta a fost pus sa-si duca in spate propria cruce pe care urma a fi rastignit, iar in momentul in care acesta a cerut apa, i s-a dat otet, iar pe drum a fost batut cu urzici. Strabunii tin foarte mult la aceste traditii si datini crestinesti si ne indeamna sa le ducem mai departe.

Cand pot Spala Haine in preajma Vinerii Mari?

Fiecare zi din saptamna Luminata este destinata unei anumite activitati pentru credinciosi. Se spune ca zilele de Luni si Marti sunt destinate ingrijirii casei, fapt ce trebuie realizat pentru momentul in care vei aduce in casa ta Lumina cea Sfanta, caci casa ta trebuie sa fie pregatita din mai multe puncte de vedere inainte de Sarabtoarea Pastelui. In aceste zile se spune ca este permis sa iti speli hainele si sa le pregatesti pentru ziua de sarbatoare.

Urmeaza ziua de miercuri, o zi mai riguroasa decat primele zile din saptamna, zi in care nu ai voie sa speli, deoarece se spune in popor ca aceasta zi este marcata de faptul ca Iuda la vandut pe Mantuitorul Iisus Hristos pe 30 de arginti. Ziua de joi este destinata inrosirii oualelor. Gospodinele trebuie sa tina cont de aceasta zi dedicata vopsirii oulelor, deoarecele ouale inrosite in aceasta zi vor fi bune pe tot parcursul anului. Vinerea Mare, la fel cum ti-am prezentat mai sus, este o zi in care linistea si pacea sa se lase in sufletele credinciosilor. Sambata este o zi in care se fac ultimele pregatiri pentru sarbatoarea pascala.

Gospodinele termina mancarea pe care urmeaza sa o puna de Paste pe masa, termina casa de curatat si pregatesc straile de sarbatoare pentru ziua de Paste. In Sambata Mare, se pot spala haine fara griji. Spalarea hainelor in zi de sarbatoare este un subiect destul de controversat in zilele noastre, insa daca tinem cont de traditiile pe care stramosii nostri ni le-au predat din neam in neam, ducem mai departe esenta neamului crestinesc. Asadar, acum stii daca in Vinerea Mare se spala sau nu se spala rufe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *