Modele de Uscator de Rufe: Avantaje si Dezavantaje

Daca iti doresti sa achizitionezi un uscator de rufe, trebuie sa iei in considerare tipul acestuia si avantajele si dezavantajele fiecarui model. Cele mai populare tipuri de uscatoare de rufe sunt cele cu condensare, cu pompa de caldura si cele cu ventilatie. In functie de nevoile tale, poti alege modelul potrivit. In acest articol, iti prezentam avantajele si dezavantajele fiecarui tip de uscator de rufe, astfel incat sa poti face alegerea cea mai buna pentru tine si familia ta.

Uscatorul de rufe este un accesoriu care te va scuti de probleme, dar care are si mici dezavantaje. Totusi, utilitatea reala a acestuia reprezinta un subiect de dezbatere intalnit, adesea, printre majoritatea romanilor. Sfatul vecinului te poate informa gresit in legatura cu performanta acestui tip de electrocasnic.

Interesant este ca exista mai multe tipuri de uscatoare de acest fel. Pentru a iti oferi toate informatiile de care ai nevoie, expertii nostri au facut o analiza despre fiecare in parte tip de uscator de rufe disponibil pe piata.

Ce tipuri de uscatoare de rufe exista?

Uscatoarele de rufe electrice cel mai des intalnite, sunt cele cu condensare. Acestea pot fi cu sau fara pompa de caldura. Principiul de functionare este acelasi, insa consumul energetic si pretul difera. Ultimul model despre care vom discuta este masina de spalat incorporata cu uscator. Fiecare model prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Cert este ca acesta iti va face viata mai usoara, iar, in functie de preferinte si de nevoile tale, poti alege unul dintre cele 3 modele.

Uscatorul de rufe cu condensare fara pompa de caldura

Principiul de functionare al acestui tip de uscator este unul foarte simplu. Prin intermediul sistemului integrat, aerul este incalzit si trimis in cuva pentru a usca hainele. Dupa o perioada acesta va fi racit cu ajutorul schimbatorului de caldura. Procesul de condensare se finalizeaza prin evacuarea apei, fiind necesar un sistem de scurgere a apei. Exista atat uscatoare dotate cu un furtun pentru scurgere, cat si uscatoare un rezervor integrat care se goleste manual.

Uscatorul de rufe fara pompa de caldura are un pret accesibil, usuca hainele relativ eficient si te scuteste de umeazala daunatoare generata de uscarea rufelor in camera. Vaporii de apa nu vor fi evacuati in incapere, asadar, nu este necesara aerisirea ulterioara a camerei. Dezavantajul este ca eficienta energetica este slaba. Consumul de energie este ridicat la un astfel de uscator. Din cauza aerului cald acesta se incalzeste foarte tare, ainele pot fi afectate. Totodata, aerul cald va duce la incalzirea camerei in care este amplasat uscatorul.

Uscatorul de rufe cu condensare cu pompa de caldura

Procesul de condensare are acelasi rol, la fel ca la modelul anterior. Diferenta princiapala consta in faptul ca la acest tip de uscator exista si o pompa de caldura integrata. Astfel, aerul cald va fi refolosit in loc sa fie evacuat in afara uscatorului. Consumul de energie este mult mai redus datorita circuitului inchis al aerului cald. Diferenta, in ceea ce priveste consumul electric, dintre cele doua modele poate ajunge pana la 50%.

Temperatura din interior nu este la fel de ridicata, iar hainele sunt in siguranta. Totodata, degajarea externa de caldura este eliminata. Totusi, pretul unui astfel de uscator nu este chiar atat de accesibil. Astfel, va necesita o investitie mai mare fata de celelalte modele pe care le poti achizitiona la un pret redus.

Masina de spalat rufe cu uscator incorporat

Acest model tinde spre un concept hibrid, intrucat un singur electrocasnic indeplineste rolul a doua aparate diferite. Principiul de functionare se bazeaza tot pe uscarea hainelor prin condensare, insa acest model nu are implementata tehnologia pompei de caldura. Dispozitivul este multifunctional. Prin urmare, in lipsa spatiului, este solutia ideala.

Pretul este unul relativ accesibil, fiind similar cu o masina de spalat ceva mai performanta. Totusi, pe termen lung, consumul energetic va fi mai ridicat decat la celelalte modele. De asemenea, uscarea hainelor nu este la fel de eficienta, uneori, fiind necesar un ciclu suplimentar de uscare. 

Ce trebuie sa ai in vedere inainte sa cumperi un uscator de rufe?

Raportul calitate/pret este foarte important atunci cand vine vorba de achizitii in gospodarie. Spatiul limitat, pretul de achizitie, consumul energetic si timpul de uscare sunt factorii care pot influenta decizia de a cumpara sau nu un anumit uscator. Iti recomandam sa analizezi fiecare model in parte, astfel incat optiunea sa nu aduca regrete.

Caracteristicile tehnice ale uscatorului sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont. Alegerea unei functii inteligente poate duce la reducerea consumului energetic. Viteza de centrifugare poate fi reglata la anumite valori, la fel ca la o masina de spalat. Expertii nostri recomanda o viteza cat mai mare pentru a reduce durata procesului de uscare.

Propunerea noastra este sa acordati atentie si capacitatii uscatorului. Uscatoarele sunt prevazute cu un filtru de scame. Verificarea periodica a acestuia este absolut necesara, intrucat circulatia aerului cald are un rol deosebit de important in uscarea hainelor. La nevoie, filtrul trebuie curatat pentru a nu bloca circulatia aerului in interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *