Se Spala in Joia Mare?

Multa lume se intreaba oare cand se poate spala in timpul Saptamanii Mari, deoarece reprezinta o saptamana importanta in calendarul religios, aducand cu ea cateva aspecte pe care ar fi ideal sa le respectam. Unele dintre aceste aspecte sunt daca se spala sau nu in timpul acestei saptamani sau cand anume pot gospodinele sa-si desfasoare treburile casnice. Una din zilele nepotrivite pentru a spala rufe si pentru a le pregati pentru Paste este Joia Mare, insa nu este singura zi in care nu este permis sa speli din punct de vedere religios. Nu se spala in Joia Mare, iar in urmatoarele randuri vei afla care sunt motivele pentru care nu este indicata aceasta activitate.

De ce NU poti sa Speli in Joia Mare?

Sarbatoarea Sfanta a Pastelui vine cu cateva datini, superstitii si traditii din popor, iar in functie de fiecare zona din popor, acestea pot fi diferite. Fiecare zi din Saptamna Mare are cate un eveniment ce o defineste, astfel in Joia Mare se spune in popor ca este ultima zi din post in care se cinstesc cei adormit din neamurile noastre. Daca in aceasta zi nu te conformezi doar acestui lucru, daca speli sau cosi, ceea ce vei da de pomana in cinstea lor, se va transforma in “laturi” si nu vor fi primite de cei adormiti.

De asemenea, conform traditiei romanesti, in Joia Mare se vor inrosii ouale pentru ziua de Paste, iar Joimarita, conform unei superstitii tot din poporul roman, va pedepsi fetele care au fost lenese de-a lungul anului. In Joia Mare la biserica va avea loc slujba Deniei celor 12 Evanghelii, acolo unde baietii si fetele vor aduce cu ei o sfoara, iar dupa fiecare evanghelie se va face un nod si isi vor pune cate o dorinta. Fetele care doresc sa-si viseze ursitul, isi vor pune ata sub perna. Daca dorinta pe care baiatul sau fata si-a pus-o, se indeplineste, este bine ca nodul sa fie desfacut.

Cand poti Spala in Saptamana Mare?

Sunt cateva zile destinate activitatilor casnice, precum zilele de Luni si Marti, aceste zile sunt dedicate in popor pentru aerisitul odailor si curatarea acestora pentru a primi Lumina Sfinta de Paste, de aceea este permis ca in aceste zile sa cureti casa si hainele. Miercurea si Vinerea, din Saptamana Patimilor, sunt zile cu insemnatate mare, astfel in ziua de Miercuri Mantuitorul Iisus Hristos a fost vandut de Iuda, iar Vineri este ziua in care acesta a fost rastignit pentru pacatele omenirii, conform religiei ortodoxe. In aceste zile, este bine sa tii post si sa te rogi Domnului Iisus Hristos, de asemenea, este bine sa mergi si la slujbele dedicate acestor zile din saptamana, dar si celorlalte zile.

Sambata Mare, ziua de dinainte de Pastele Domnului, este ultima zi din Saptamana Mare in care poti sa speli rufele si sa termini pregatirile pentru Paste. Ceea ce face special fiecare sarbatoare din calendarul religios al poporului roman este ca vine la pachet cu nenumarate traditii si invataturi ce au fost transmise de la stramosii nostri, ce definesc religia crestin-ortodoxa a poporului Roman. Obiceiurile ce au fost transmise de-a lungul veacurilor alcatuiesc frumusetea si istoricitatea neamului Romanesc. Asadar, pe scurt, raspunsul este „nu, nu se spala in Joia Mare„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.